Archief    

Tongen & Snaren

zondag 7 oktober 2012 om 15 uur

Driekoningenkapel Gasthuissteeg 2 Doetinchem


In
2012 liet Nieuwe Muziek in Doetinchem het harmonium de plaats innemen van het te restaureren Flentroporgel in de Catharinakerk. Dirk Luijmes, de 'ongekroonde koning van het harmonium', kwam naar Doetinchem met een drietal strijkers van Nieuw Amsterdams Peil: Heleen Hulst - (alt)viool, Emma Breedveld - viool en Michael Stirling - cello.


Met de bijzondere bezetting van twee violen, cello, harmonium  (v.v.c.h.) als uitgangspunt componeerde
Antonín Dvorák Bagatellen  op. 47 B 79.

Speciaal voor een reeks concerten, waarin behalve Amsterdam, Arnhem en Nijmegen tot ons grote genoegen ook Doetinchem wordt opgenomen, hebben zowel Janco Verduin (De meerval ontraadseld) als Eric Verbugt (Gedankenspiele) op verzoek van Dirk Luijmes een werk gecomponeerd voor dezelfde combinatie.  

Een harmonium – de psalmenpomp van weleer – samen met een strijkje… op papier lijkt het een stoffige en bedaarde combinatie voor slaapverwekkende salonmuziek. De werkelijkheid is compleet anders: tenminste,  als we het hebben over de dialoog  die harmoniumspecialist Dirk Luijmes en de virtuoze strijkers van Nieuw Amsterdams Peil aangaan. Kersverse muziek van eigen bodem, waaronder ongehoorde werken van Eric Verbugt en Janco Verduin, gestoorde gammeligheid van Martijn Padding, rammelende bellen van Theo Loevendie én aanstekelijk Tsjechisch vuur van Antonín Dvořák…: snaren en tongen komen in de maximale trilstand.

Dirk Luijmes, harmonium

Heleen Hulst, (alt)viool  

Emma Breedveld, viool 

Michael Stirling, cello

Nieuw Amsterdams Peil

Op verzoek van Dirk Luijmes hebben zowel Janco Verduin (De meerval ontraadseld) als Eric Verbugt (Gedankenspiele) een werk gecomponeerd voor de combinatie twee violen, cello en harmonium. Deze wens ontstond naar aanleiding van Bagatellen op. 47 B 79 van Antonín Dvorák , met dezelfde bijzondere bezetting.