Home  


Elmer Schönberger  in Doetinchem

Het Grote Luisteren Naar Muziek Zonder Meer

Schrijver, componist, musicoloog Elmer Schönberger komt naar Doetinchem.  
Schönbergers Huizinga-lezing Het Grote Luisteren uit 2005, uitgesproken in de Leidse Pieterskerk, was de aanleiding hem te vragen zijn muzikale 'geloofsartikel' nader te komen verklaren. 

De Doetinchemmers Paul van der Lee en Jan Mommers bevragen Schönberger over zijn opvattingen over en beleving van Nederlandse eigentijdse muziek en zijn expressie daarvan in kritiek en literatuur. Zij willen fragmenten, beweringen en oordelen uit zijn Huizinga-lezing, die soms niet mals zijn, nader verklaard zien. 

In het Het Grote Luisteren voegt Schönberger zich eerst in het koor van diegenen die door de eeuwen heen de verhevenheid van de toonkunst boven alle andere kunsten evident hebben geacht; 

schetst hij de werkelijkheid achter de schijn van de concertpraktijk, beschrijft hij de ontwikkeling die tot esthetisch relativisme heeft geleid, lanceert het begrip Het Grote Luisteren, onderricht ons in de beginselen ervan om vervolgens het politieke en culturele establishment dat nu in ons land de dienst uitmaakt eens grondig de waarheid te zeggen.

Schönberger neemt op 29 september het gerenommeerde duo Hulst-Bouwhuis mee, bestaande uit Heleen Hulst (viool) en Gerard Bouwhuis (vleugel).

Het duo Hulst-Bouwhuis speelt Schrap van Schönberger, Image de Moreau van Louis Andriessen en Mordants van Martijn Padding. Hulst en Bouwhuis leggen zich vooral toe op het repertoire van de 20ste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op, waaronder Paul Termos, Cornelis de Bondt, Elmer Schönberger, Peter Adriaansz en Martijn Padding.
In 2005 richtten zij samen de kamermuziekgroep Nieuw Amsterdams Peil op.